Structurele Hulp

Hier een aantal voorbeelden van langlopende projecten.

 

Peterfalva in Oekraïne.

 

In Peterfalva hebben wij kunnen helpen bij de realisatie van een Blijf van mijn lijf/opvanghuis. In Oekraïne is veel werkloosheid en alcohol misbruik. Daardoor ontstaan er binnen gezinnen veel spanningen die vaak leiden tot huiselijk geweld. Veel vrouwen met kinderen moeten dan tijdelijk een ander onderkomen hebben. Deze oude schuur in de tuin van de pastorie in Peterfalva is door Ds. Hunyadi Attilla met de steun van  de diaconie van `s-Gravenzande en onze Stichting omgebouwd tot een verblijf, waar van huis gevluchte gezinnen tijdelijk kunnen verblijven en tot rust kunnen komen voordat zij naar andere permanente woonruimte terug kunnen gaan. Voor dit project word jaarlijks een geldelijke bijdrage aan ons gevraagd. Ook voor dit project zoeken wij steeds naar sponsoren.

 

Csongor Oekraïne.

In Csongor is een A.A.(anti alcohol)centrum. Deze wordt geleid door Ds. Pocsai Sandor met een grote groep vrijwilligers.  Alcohol is o.a. door de grote werkeloosheid en de aanhoudende uitzichtloze economische situatie het grootste  probleem in Oekraïne. Ruim 70% van de bevolking heeft geen betaald werk de pensioenen en uitkeringen zijn zeer laag. Veel mensen kunnen hun gezin niet meer te eten geven of van goede kleding voorzien.  Veel mensen  maken zelf wijn en palinka.
Doordat de alcohol in ruime mate aanwezig is vervalt men snel in misbruik hiervan als men geen goede dag besteding heeft. De resultaten van dit AA project  zijn zeer succesvol. Het terugval percentage is minder 5%, bij andere centra`s ligt dit soms op 40%.
Voor dit AA centrum wordt ook jaarlijks onze steun gevraagd. Een probleem in Oekraïne en dus ook hier is dat dikwijls de stroom uitvalt. Dit is natuurlijk erg vervelend. Men had ons gevraagd om een ander noodstroom aggregaat, het aanwezige 30 jaar oude apparaat was kapot gegaan en er moest een nieuwe komen. Wij hebben in Nederland een ander exemplaar kunnen kopen en naar Oekraïne getransporteerd. Ook voor dit project zoeken wij sponsoren.

 

Kindertehuis Tiszakerestur


Met de lokale mensen worden afspraken gemaakt over de aanpak van zo'n renovatie. Hier iets wat een klaslokaal moet worden.

 


Hier een groepje bewoners van een tehuis. Vaak zijn de kinderen in zo'n tehuis ook geestelijk gehandicapt. Het is niet uitgesloten dat u de kleren herkent…

 


Er is nog veel te doen. Hier de zaal waar de oudere jongens slapen. Met uw hulp is hier verbetering in gebracht.

 

Deze slaapzaal kon worden gerenoveerd dank zij uw giften. De speciale bedden kunnen overdag worden ingeschoven zodat de ruimte ook overdag te gebruiken is.

 


Hier wordt les in de naaldvakken gegeven.

 


De administratie wordt nog niet op de computer gedaan. Het tehuis in Nagyszöllös herbergt zo'n 220 kinderen. Hier gaan ook zowel goederen als geld naar toe, om de levensomstandigheden te verbeteren.

 


Een project in uitvoering. De gezamenlijke ''hurktoiletten'' zijn vervangen door 2 gescheiden doorspoeltoiletten. Het schilderwerk is nog niet af.

 


De kleren die in 's-Gravenzande worden gesorteerd worden hier dankbaar gebruikt, na gebruik weer gewassen en in een linnenkamer goed beheerd.

 


Vroeger werd in Oost-Europa veelal gebruik gemaakt van een collectieve stadsverwarming. Deze viel vaak uit en was nauwelijks te regelen. Meerdere kleinere gasketels vormen een sterke verbetering op deze punten en besparen veel energie.

 


Om zelf brood te kunnen bakken zijn goede ovens nodig. De oude exemplaren konden vervangen worden door goede gebruikte ovens.In het tehuis voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen in Cegled (Hongarije) wordt de kinderen van alles geleerd om later zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. Via diverse uitbreidingen is er nu een capaciteit voor 65 kinderen.


Hier foto's van een verbouwing (met het eindresultaat) van het tehuis vanwege de uitbreiding met een aantal sociowoningen, waar bewoners nagenoeg zelfstandig kunnen wonen.


 

Een ander voorbeeld van langlopende projecten zijn de gaarkeukens. We ondersteunen gaarkeukens in Tsop, Visk en Tisza kerestur.